Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Go bananas!

Toen de dochter en haar opa vorige week jarig waren wilde ik toch iets lekkers maken voor bij de koffie/thee of wat dan ook. Het werd een heerlijke combinatie van chocolade, banaan en nog meer chocolade en ook nog wat sinaasappel. Het recept vond ik weer bij Karoline's Køkken. Het is weer een eenvoud aan ingrediënten die het zo lekkker maken. En, mocht dat nodig zijn, ook nog eens redelijk lang houdbaar in de koelkast. De banaan in combinatie met de sinaasappel geeft net dat beetje zoete frisheid aan deze caketaart. Ook lekker met een schepje crème fraîche of iets gezoete slagroom. Daarom nu, tadaaaaaaa het recept van dit lekkers dat je dit weekend zo op tafel zet.


Je hebt nodig:

2 kleine bananen, redelijk rijp

2 eetlepels vers sinaasappelsap

3 eieren

170 gram suiker

2 theelepels vanillesuiker

125 gram (patent) bloem

1 theelepel bakpoeder

100 gram (room) boter, gesmolten en afgekoeld of vloeibare boter, kies voor plantaardig wanneer je dat wilt

1 eetlepel sinaasappel schil, geraspt, kies voor onbespoten

1 eetlepel cacao poeder

100 gram fijngehakte pure chocoalade 55% cacao voor op de caketaart

1 springvorm (ongeveer 20cm)

vel bakpapier

iets boter voor de vorm


Zo ga je aan de slag:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Haal de schil van de bananen en snijdt 2 van de 3 in de lengte door. Wentel ze door het sinaasappelsap.

Mix de eieren, suiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel. Meng de bloem en het bakpoeder samen, roer het om en om met de boter naar keuze door het luchtige eimengsel. Prak de 3e banaan tot moes en roer het door het beslag samen met de sinaasappelschil.

Klem een stuk bakpapier tussen de ring en de bodem van de springvorm. Beboter de rand. Doe ongeveer 3/4 deel van het beslag in de vorm. Roer nu de cacao door de rest van het beslag. (ik goot hier het restant van het sinaasappelsap ook erbij) Verdeel dit cacao beslag voorzichtig op het lichtgele beslag. Leg de in de lengte gesneden bananen met de snijkant naar boven op het beslag.

Plaats nu de cake op een rooster op de onderste stand in de oven. Bak 50 minuten of tot gaar en goudbruin. Gebruike een breinaald of sate prikker om 10 minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid te controleren.

Haal de cake in de vorm uit de oven. Zet de oven uit. Laat even staan en verwijder dan voorzichtig de ring van de springvorm. Verdeel de gehakte chocolade over de bovenkant van de cake. Zet 3-4 minuten terug in de oven. Haal er uit en verdeel de chocolde met bijvoorbeeld een pannenlikker of mes over de bovenkant van de cake. Laat nu de cake geheel afkoelen.

Velbekomme! Geniet er van!