Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Rare snijboon

Ineens zie je ze in de supermarkt volop, snijbonen. Ik vind ze lekker. Fijn gesneden met een snijbonenmolen, de ouderwetse manier dus, in bredere stukjes of zoals ik laatst uitvond op de Indische manier. Het recept dat ik vond paste ik aan naar wat ik in huis had.

Het is toch een groente waarvan je denkt hoe maak ik hier eens iets anders mee dan wat ik vanuit mijn jeugd ken of wat ik al zo lang op dezelfde manier klaar maak. Ik zocht en vond een recept, of het echt Indonesisch is dat laat ik in het midden. Of het lekker is? Dat zeker! Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan en je hebt er niet extreem veel aparte producten voor nodig. Wellicht moet je een potje kruiden kopen, dat is het. We aten het al een keer met rijst maar ook met noedels. De man at er kipstukjes bij ik ging voor de pittige tofureepjes. Maar een gebakken eitje kan natuurlijk ook, of een omelet met een lepeltje sambal erdoor. Serveer het met seroendeng, knapperige gebakken uitjes, atjar en kroepoek en je gaat er van smullen!

Dit gerecht is ook heerlijk als onderdeel van een grotere rijsttafel. Varieer met vlees, kip, vis, vegetarisch, eigerechten, rijst, noedels, nasi/bami etc. Dan is er voor iedereen wat lekkers bij en is het extra genieten om samen weer aan tafel te gaan.

Wij houden van veel groente, zo'n zakje bonen (400 gram) eten we met z'n tweeën op, standaard zou dit een recept voor 4 personen zijn bij 500 gram boontjes. Ligt er ook aan of je nog meer gerechten erbij geeft.

Indonesische Snijbonen

500 gram snijbonen, gesneden in ruitjes

1 middelgrote ui

3 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden

1 volle theelepel sambal

3 eetlepels olie

1 theelepel laospoeder

1 theelepel kurkuma

2 blaadjes laurier

1 theelepel paprikapoeder

1 bouillontablet (verkruimeld)

2 dl water

pan

Je maakt het zo:

Verhit de olie en bak de ui, knoflook en sambal ongeveer 3 minuten op laag vuur terwijl je blijft omscheppen.

Roer de laos, laurierblaadjes, kurkuma, paprikapoeder en de verkruimelde bouillontablet erdoor en bak al scheppende nog twee minuten.

Doe dan de snijbonen (in ruitjes gesneden) en 2 dl water erbij. Roer alles goed door en laat dan op een laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar worden. Roer af en toe. Check af en toe of er nog voldoende vocht in zit. Voeg eventueel nog wat water toe.


Laat het jullie smaken, Selamat Makan!