Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Wafeldag

Ben er blij mee, al die dagen die gewijd zijn aan lekkere hapjes. Zo ook de wafeldag. Die dag heeft een bijzondere geschiedenis. Want, hoe lekker de wafels ook zijn, het is begonnen als een christelijke feestdag ter ere van Onze lieve Vrouwe. De dag waarop aartsengel Gabriël naar de aarde kwam en Maria vertelde dat ze God's zoon ter wereld zou brengen. In Zweden, waar deze dag zijn oorsprong vindt, is Vårfrudagen (Onze Lieve Vrouwe dag) in de volksmond verbasterd tot vorfledag/våffeldagen. Door de jaren heen is het meer en meer de wafeldag geworden. Er is nog een oorsprongsverhaal vanuit de VS. Daar wordt op 24 augustus gevierd dat het de dag is waarop het patent voor een wafelijzer geregistreerd werd. Dat maakt het wat mij betreft nog leuker met twee wafeldagen per jaar. Welke je ook kiest, hieronder deel ik een lekker en makkelijk recept voor heerlijke knapperige wafels. Ook staan er al twee eerdere wafelrecepten op mijn blog, een hartige en een zoete. Hier volgt een link voor Belgische wafels. hendrikabolhuis.nl/blog/article/31554/belgische-wafels Wanneer je even rondkijkt op mijn blog ontdek je verschillende varianten. Voor veel lekkere wafeldagen!

Het recept van vandaag is niet zoet, het is ook nog eens zonder eieren, dat maakt het wat mij betreft nog gemakkelijker om te maken. Enne, je hoeft je niet te laten beperken tot de wafeldag. Deze wafels smaken lekker op iedere dag van het jaar!


Voor ongeveer 10 wafels is het volgende nodig:

100 gram gesmolten boter/margarine (of vloeibare margarine)

300 gram bloem (spelt/tarwe/fijngemalen havermout)

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel vanillesuiker (kun je ook weglaten)

250 ml volle melk (halfvolle of magere kan ook, of plantaardige melk)

250 ml water


Hoe maak je ze:

Zet je wafelijzer aan om op te warmen

Roer alle ingrediënten doorelkaar in een kom tot een vloeibaar beslag

Bestrijk eventueel je wafelijzer met een beetje boter en doe er dan een schep beslag in. Bak tot goudbruin en knapperig. Eet direct.

Mocht je ze niet direct eten, je kunt ze later even opwarmen in de oven of in/op een broodrooster.

Leg ze vooral niet op elkaar, leg ze op een rooster zodat ze niet aan elkaar gaan kleven en klef worden.


Tips: Voeg het rasp toe van een halve citroen voor frisse citroen wafels.

Voeg ongeveer een halve eetlepel citroensap toe (kan ook uit flesje) voor een lichtfrisse wafel

Combinatie van de twee bovenstaande kan ook.

NB: recept aangepast naar voorbeeld van een recept van Brontë Aurell uit het boek Hygge.