Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Heerlijke herfstcake

Herfst, tijd om binnen te zitten of thuis te komen na een heerlijke wandeling in het frisse weer. Hoe dan ook, er is toch altijd wel een reden om iets lekkers te maken.


Ik las een recept van Karoline’s køkken waarvan ik dacht, dat lijkt me wel lekker. Maar …… een blik abrikozen had ik niet in huis, yoghurt evenmin. Appels en skyr wel, daar kon ik ook wel mee aan de slag. Om het geheel wat een mooi tintje te geven sneed ik de appels in op ronde kant in op de hasselback manier. Dus niet helemaal door. Met die snijkant legde ik ze op de bodem van de springvorm en goot er daarna het beslag over. Net even anders met hoe het er uit ziet.


De smaak van deze cake is licht en luchtig en heerlijk fris.


Hieronder het aangepaste recept van deze zachte appelcake.


3 appels in kwarten, gesneden op de hasselback manier (zie hierboven)

1 theelepel suiker

1 theelepel kaneel


Beslag:

3 eieren

125 gram suiker

1 theelepel vanillesuiker

100 gram gesmolten boter, afgekoeld of vloeibare margarine

2 eetlepels yoghurt (of skyr, zoals ik deed)

1 theelepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden, boven en onder warmte. Schil de appels, snij in kwarten en snij ze daarna op de ronde kant in op de hasselback manier. Dus niet helemaal door. Dit doe ik met twee Chinese eetstokjes ernaast zodat het mes niet de snijplank raakt en daarmee dus te ver snijdt.


Neem een springvorm van 24 centimeter, bekleed met bakpapier. Meng de suiker en het kaneel en bestrooi de bodem ermee. Plaats de appels met de ronde zijde naar beneden in de vorm.


Mix met een handmixer de eieren en de suiker (ook de vanille suiker) tot een lichtgeel en luchtig geheel. Mix de gesmolten en afgekoelde boter beetje bij beetje erdoor. Voeg de yoghurt/skyr toe en roer. Meng het meel met de bakpoeder en voeg het beetje bij beetje al roerend voorzichtig erdoor. Giet het over de appels en plaats midden in de voorverwarmde oven. Bak 50 minuten. Prik 10 minuten voor het einde van de baktijd in de cake. Deze moet er schoon weer uitkomen. Zo niet dan wat langer bakken. Is deze wel schoon dan is de cake gaar. Laat eventueel nog staan in de oven die je al uit hebt gezet. Wordt je cake wat te bruin en is deze nog niet gaar dan kun je er een stuk aluminium folie overheen leggen waardoor de bovenkant niet meer bruiner wordt.

Haal na de baktijd de cake uit de oven. Laat ongeveer 10 minuten staan om af te koelen. Maak de springvorm los en plaats de cake op een rooster om verder af te koelen.


Serveer met eventueel wat lobbig geklopte (ongezoete) slagroom of een schepje crème fraîche.


Velbekomme!