Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Asperges

Het is nog steeds aspergetijd. Als ik de informatie mag geloven die ik laatst las, is het seizoen traag begonnen ivm de kou die we hadden en kan er iets langer geoogst worden. Vind het altijd smullen, zowel de groene als witte asperges. Vroeger waren asperges toch wel wat mysterieus. Hoe bereid/kook je ze. Moet je er echt een aspergepan voor hebben? Ben gewoon maar begonnen met ze te kopen en klaar te maken. Eerst schilde ik ook wel met de kaasschaaf. Heel dun! Nu heb ik een ideale dunschiller gevonden. Fluitje van een cent. De schillen en houterige uiteinden gaan bij mij eerst op de bodem van een grote hapjespan. Dan leg ik de geschilde witte asperges erop. (groene asperges worden niet geschild en kook ik ook niet, hooguit 5 minuten in een kom met kokend water) Water toevoegen en een snuf zout en dan 10 minuten koken. Ik prik altijd even in de dikste asperges, doe het vuur uit en laat ze nog even staan. Het kookwater gebruik ik voor aspergesoep. Dit is mijn favoriet: www.kokenmetkarin.nl/2011/05/28/aspergesoep-zeekraal/#

Asperges kun je klassiek opdienen met gekookte ham, gekookt ei en gesmolten boter. Maar wat als je er een heerlijk citroen dillesausje bij doet?! Dat is toch lekker!!


Daar heb je het volgende voor nodig:

125 ml kookroom (mag ook light)

geraspte citroenschil van eeen citroen

2 eetlepels boter

sap van een halve citroen

1 eierdooier

2 eetlepels dille, fijngehakt/geknipt

zout en peper naar smaak


*Verwarm de kookroom met de geraspte citroenschil (niet laten koken, alleen goed opwarmen).

*Doe de boter en het citroensap erdoor en blijf goed roeren met een garde. Je ziet misschien dat het iets gaat schiften, door het roeren en de boter verdwijnt dat.

*Dan doe je de eierdooier erdoor en blijft goed roeren totdat de saus begint te binden.

*De dille voeg je toe en roert het nog even door en dan gelijk opdienen

Deze saus smaakt heerlijk bij pasta/gekookte krieltjes/asperges/gerookte zalm/kabeljauw/gebakken zalm en al die andere gerechten waarbij een zomers licht friszurige saus past.


Hier op mijn blog zie je de saus met asperges, gerookte zalm en pasta. Op instagram heb ik een maaltijd met asperges, gerookte zalm en gekookte krieltjes geplaatst.

Beide gerechten zijn snel en makkelijk klaar te maken en heerlijk om van te genieten.