Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Hoe simpel kun je iets hebben. Bananen, havermout en ander fruit. Ok, een beetje bakpoeder en specerij maar dat is dan ook alles. Flink mixen en in de oven. Zo simpel is het. Ja, echt! Toen Marlies van www.izzyvoorjou.nl een versie er van op instagram zette, ging mijn fantasie gelijk aan de slag. Hoe zou het zijn met bakpoeder erdoor? En met ander fruit. Onafhankelijk van elkaar zijn we aan het experimenteren gegaan en deelden onze ervaringen. Iedere keer wanneer ik het maak ben ik verbaasd over de eenvoud en mogelijkheden want die zijn eigenlijk (bijna) eindeloos. Het is zonder suiker, vet, en andere toevoegingen. Je zou ze zelfs glutenvrij kunnen maken wanneer je de glutenvrije havermout koopt. Ze zijn vegan/vegetarisch maar dat is wat mij betreft niet het belangrijkste. Ik vind ze vooral heel erg lekker als tussendoortje wat meer doet dan vullen. Deze week maakte ik ze met appel en aardbeien. Dat is heerlijk fris met deze warme temperaturen. Vooral omdat de repen in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze eventueel ook invriezen maar of dat nodig is? Ze zijn op voordat je dat kunt doen.
Voor 8 stuks heb je nodig:
2 (heel) rijpe bananen
100 gram havermout
1.5 theelepel bakpoeder
kneep citroensap (flesje of vers)
een eetlepel koekkruiden (misschien heb je zelf een favoriet mengsel)
eventueel vanille (suiker, aroma of vanillesuiker) naar smaak
Fruit naar keuze:
bijvoorbeeld een appel in stukjes,
(diepvries) fruit, bijvoorbeeld frambozen, zwarte bessen etc,
aardbeien in plakjes
Voor de topping:
Nootjes (kleingehakt), kokosrasp naar keuze
bakpapier
rechthoekige bakvorm
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
Maal de havermout met het bakpoeder, kruiden en vanille fijn
Verwijder de schil van de bananen en voeg samen met een kneep citroensap toe en maal tot een deeg.
Bekleed de bakvorm met bakpapier, stort het deeg er in en maak glad
Snijdt de appel in blokjes (met of zonder schil), verdeel over het beslag en druk het licht aan.
Verdeel naar wens nootjes of kokosrasp erover
Bak in het midden van de oven op 200 graden voor 25 minuten of tot goudbruin en gaar
Laat afkoelen op een rooster, snijdt in 8 stukken en bewaar in de koelkast.
11-06-2021