Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Zo lekker om op tafel te zetten, risotto. Er zijn heel veel soorten en smaken. Dit recept is al heel lang in gebruik binnen ons gezin. Ondertussen is het meer en meer een eigen recept geworden. Zo houden wij van lekker veel courgette erbij. Ook heb ik niet altijd pijnboompitjes in huis. Het smaakt er niet minder lekker om. Je vindt ook nog andere recepten van risotto op mijn blog: hendrikabolhuis.nl/blog/article/33361/lekker-seizoenseten of hendrikabolhuis.nl/blog/article/26241/doperwten-spinazie-risotto .
Voor 3-4 personen heb je nodig: (afhankelijk of je het als een hoofdgerecht of voorgerecht eet of misschien als lunchgerecht)
50 gram boter, plus beetje meer
1 kleine ui, fijngesneden
140 gram grof geraspte courgette (officieel 250 gram waarvan de 140 gram geraspt. Wij gebruiken graag meer, neem meestal twee grote courgettes waarvan 140 gram geraspt, rest als blokjes gesneden en daarna gebakken)
175 gram risotto rijst
Sap van 1 citroen. (heb je dat niet in huis, gebruik dan een flinke scheut uit een plastic flesje citroensap)
1.2 liter groente of kippenbouillon naar keuze, op temperatuur houden op een laag pitje
25 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 volle eetlepel geroosterde pijnboompitjes (kun je weglaten)
Zout en peper naar wens
Het begin:
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, voeg de ui toe en verwarm tot de ui zacht geworden is. Voeg de geraspte courgette en de risotto rijst toe, verhoog de temperatuur. Roer twee minuten goed door, je hoort de rijst en courgette sissen.
Voeg het citroensap en een soeplepel bouillon toe, laat bubbelen op een gemiddelde temperatuur terwijl je blijft roeren. Wanneer het vocht bijna opgenomen/verdampt is dan voeg je nog een soeplepel bouillon toe. Ga zo 20-25 minuten door totdat de rijst zacht en romig geworden is. Proef vooral tussendoor. De rijst mag nog “bite” hebben maar moet niet té zacht zijn. Roer nu de Parmezaan erdoor en zout en/of peper naar wens. Doe het deksel op de pan en laat nog 5 minuten staan.
Ondertussen verwarm je in een koekenpan de rest van de boter plus een scheut olijfolie. Hierin bak je de rest van de courgette (die je in blokjes gesneden hebt) totdat de courgette bruin en zacht wordt. Wij vinden het zo prima, wil je nog zout en of peper toevoegen dan kan dat ook.
Nu is ook de risotto klaar. Verdeel de risotto over 3-4 borden, leg de courgetteblokjes en het eventuele vocht uit de koekenpan erop en strooi de geroosterde pijnboompitjes er over.
Zoals je ziet heb ik toen ik de foto maakte de pijnboompitjes niet gebruikt. Was het domweg vergeten. We hebben ondanks dat er weer heerlijk van gegeten.
Veel plezier bij het maken en nog meer plezier bij het eten.
19-05-2021