Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

(W)appeltaart

UPDATE april 2022: ik blijf experimineren met dit recept, nu verving ik de gewone bloem door fijngemalen haver=havermeel. Een lekkere varitiatie. Het is en blijft natuurlijk een slanke versie van een oma's oud Hollandse appeltaart zoals we die allemaal kennen. Voor mij een prima alternatief, welllicht voor jullie ook.


Alweer een hele poos ben ik bezig om mijn eet- en leefpatroon aan te passen aan hoe ik nu ben. Een jaartje ouder, geen kinderen meer in huis want die werken en studeren, een parttimebaan en een ander leef ritme. Dat vergt echt een andere insteek. En daar is niets mis mee. Jezelf opnieuw uitvinden noem ik dat. Dat geeft mij altijd veel energie. Niet alleen in het ritme van de week verandert er dan veel ook in je eetpatroon. Waar ik anders veel aan het bakken ging, of waar de kinderen veel baksels maakten, denk ik nu meer na over wat er uit de oven komt. Gelukkig bestaan er mooie kleine bakvormen die echt een uitkomst zijn voor kleinere gezinnen. Of, zoals ik voor deze appeltaart deed, een recept gebruiken waar je gerust een groter stukje van kan nemen. Deze appeltaart heet ook niet voor niks Wappeltaart. Een lang geleden door twee volgers van Weight Watchers uitgevonden taart die een heel eigen leven is gaan leiden. Google maar eens op wappeltaart, er zijn echt veel te vinden. Want iedereen maakt er weer zijn of haar eigen variant van. Zo ook ik. Voordat je eraan begint moet je wel even weten dat dit niet te vergelijken is met grootmoeders appeltaart zoals we die allemaal kennen. Dit is een appeltaart die meer lijkt op de Franse clafoutis. Een mengsel van ei, bloem en een melkprodukt met appel/fruit erin. Iets meer een puddingachtige binnenkant. Licht verwarmd voor mij echt een traktatie. Een toefje slagroom erop en smullen maar.


Je maakt het als volgt:

Voor 8 personen


120 gram bloem of maal 120 gram havermout tot havermeel in een keukenmachine en gebruik dat.

1 zakje bakpoeder (7 gram)

Snuf zout

3 eieren

4 appels

1 eetlepel kaneel

1 theelepel kardemom (naar keuze)

1 theelepel gemberpoeder (djahé)(naar keuze)

Vanille van 1 peul (of iets vanille suiker)

1 eetlepel custard poeder

300 gram skyr naturel


Bakvorm van ongeveer 20cm. Liefst een siliconen bakvorm van goede kwaliteit. (ik gebruik hier een Weight Watchers bakvorm in bloemvorm)Verwarm de oven voor op 175 graden normale stand. (boven en onder warmte)


Bekleed een bakvorm met bakpapier of gebruik een siliconen bakvorm.


Meng de bloem (of fijngemalen haver) vanille, custardpoeder, snuf zout en het zakje bakpoeder goed door elkaar.


Doe er de Skyr en de eieren door en mix goed door tot een glad beslag.


Rasp 1 appel en meng dit door het beslag. Giet het beslag in de vorm.


Je kunt nu de overige appels schillen of, zoals ik hier deed, de schil eraan laten voor een mooi effect, en in schijfjes snijden. Meng de schijfjes appel met de eetlepel kanee, djahé en kardemom. Leg de schijfjes in een mooi patroon iets in en bovenop het deeg.


Bak nu de taart in de voorverwarmde oven. Mijn taart is in 45 minuten gaar en bruin. Maar het kan ook 60 minuten zijn. Zet je kookwekker eerst op 45 minuten, prik erin met een saté stokje/breinaald, komt die er schoon uit dan is je taart klaar. Zo niet nog even doorbakken. Wordt je taart te bruin, leg er dan een stuk alufolie op.


Deze wappeltaart kun je meerdere dagen goed in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook. Snijdt hiervoor de taart in stukken en vries deze porties in.


Iets warm is deze taart het lekkerst.


Voor de insiders: 3 punten in groen, 2 punten in blauw en paars