Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

IJskoud

Ik zag het op insta langskomen, ijs maken met behulp van sneeuw. Hoe leuk! Er circuleerden diverse recepten, met alleen melk, met slagroom en eigeel etc. Tja, dan duik ik even de (koel)kast in en kijk wat er bij mij is. Er waren nog blikjes gesuikerde gecondenseerde melk..... Dat moest toch ook kunnen lukken?! Dus... de blikjes eerst in de koude sneeuw gelegd om een goede basis te hebben. Er kwam ook nog wat restverwerking aan te pas. Merengues die ik nog had van de kerst, een stukje chocolade en wat pecan noten. Een soort van Rocky Road ijs dus.

Alhoewel de winter week nu weer voorbij lijkt/is, wil toch mijn recept/idee met jullie delen. Voor het geval dat en ook voor wanneer je een ijsmaker hebt en dit eigenlijk altijd kunt maken.


Ik gebruikte het volgende:

Een emmer om de sneeuw in te doen

Zout

een grote kom

garde

spatel

een blikje gecondenseerde melk van 350ml

150 ml melk (naar keuze halvol, mager of vol)

restje merengues

pecannoten klein gemaakt

stukje pure chocolade fijn gesneden


Allereerst de gecondenseerde melk in de kom, aanvullen met 150 ml melk en losroeren. (dacht een halve liter is wel genoeg om te proberen) Dan komt het echte werk, de sneeuw in de emmer, doe er ruim zout overheen. Ongeveer 300 gram. Door het zout gaat de temperatuur van de sneeuw hard naar beneden, waardoor je ijs krijgt. Plaats de kom op de sneeuw met zout en start met mixen. Echt door blijven gaan, zo'n 40 minuten. Een leuke klus voor wanneer je met meerdere mensen bent. Op een gegeven moment merk je dat het gaat indikken, ijs worden dus. Door blijven gaan tot je softijs hebt. Voeg dat wat je lekker vindt toe en mix nog even goed doorelkaar en klaar is het ijs.Ik merkte dat het op een gegeven moment te warm werd met de zon erbij. Daardoor ging het niet snel genoeg om echt stevig te worden, heb daarom twee plastic bakjes gepakt en die gevuld met de ijsmassa en in de vriezer gezet. Na een paar uur had ik heerlijk schepbaar ijs.

Conclusie: Missie bijna geslaagd, het ijs is om te smullen. De man in huis wil alleen nog dit ijs eten zei hij, dat zegt genoeg. Voor een volgende winter periode ga ik dit doen wanneer het nog echt koud is. En wil ik nog een keer de melk vervangen door ongeklopte slagroom. We aten dit ijs, dat best zoet is, met vers fruit, oa passievrucht en aardbeien. Het was gister natuurlijk Valentijn dus een beetje feestelijk toetje was een fijne afsluiter van de maaltijd.