Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Zo voelt het voor mij echt. Al die kleurtjes, smaken en texturen op mijn bord maken dat ik met smaak eet en met plezier het eten klaarmaak. Toen ik de vraag kreeg om mee te doen met een samenwerking van De Hippe Vegetariër en Albert Heijn, twijfelde ik geen moment.
Al heel lang eet ik geen vlees en sporadisch vis. Toen ik veel jonger was, was het echt heel moeilijk om lekkere vleesvervangers te vinden. Dat niet alleen, uit eten gaan was echt geen pretje. Vaak een omeletje, wat van kaas of helemaal niets gewoon het vlees weggelaten. Hoe anders is dat nu. De winkels liggen vol met lekkere vleesvervangers. Toegankelijke voor de vleeseters met de structuur en smaak van vleesproducten en ook vegetarische varianten die op zichzelf staan en een goed volwaardige toevoeging zijn bij de maaltijd.
Ook zijn er zo veel meer variaties met groenten. Gekookt, gewokt uit de oven, rauw, je kunt er alle kanten mee uit.
Deze samenwerking gaat over de groente hacks die je kunt maken om meer groente toe te voegen aan je maaltijden. Hoe leuk en uitdagend! Ik ging aan de slag met de bloemkoolrijst en ovengroente courgette, paprika en peen van de Albert Heijn. Wat een verrassend lekkere combinatie! De uitdaging was om het gerecht een eigen draai te geven. Dat is helemaal gelukt.
Voor het gehele gerecht voor 3-4 personen heb je nodig:
AH bloemkoolcouscous, zak 400 gram
AH ovengroente courgette, paprika en peen
AH bakje basis falafel
1 uitje
Olijfolie
Ras-el-hanout kruiden
Knoflook
Zout en peper
Magere yoghurt
Iets honing
Verwarm de oven voor op 180 graden. Je begint met de ovengroente, leeg het zakje in een kom. Meng de twee theelepels ras-el-hanout kruiden met de twee eetlepels olijfolie en meng door de ovengroente. Op een met bakpapier beklede bakplaat spreid je de groente goed uit. Plaats in het midden van de oven en rooster 25 minuten. Keer de groente halverwege een keer om.
De bloemkoolcouscous; verwarm in een (hapjes) pan een eetlepel olijfolie, fruit hierin een fijngesneden uitje en een teentje knoflook uit de pers tot glazig. Voeg dan de inhoud van het zakje bloemkoolcouscous toe. Strooi er iets zout en peper over en een halve theelepel ras-el-hanout en roer 2-3 minuten tot klaar. (de ras-el-hanout kun je ook weglaten. Proef goed. Doe de warmtebron uit.
In een koekenpan verwarm je twee theelepels olijfolie en bak je de falafel goudbruin.
In een schaaltje doe je 2,5 dl magere yoghurt, knijp er een teentje knoflook boven uit. Roer goed. Voeg dan een kneep (ongeveer twee theelepels) honing toe plus een snuf zout en peper. Je kunt ook nog een bosuitje, bieslook of peterselie toevoegen voor de kleur en de smaak maar het is niet noodzakelijk.
Ondertussen zijn de ovengroente klaar. Neem een mooie schaal, verwarm voor indien mogelijk. (met heet water of in de magnetron of in de oven die je net uit hebt gezet) Verdeel op de schaal de bloemkoolcouscous, de ovengroente en de falafel. Druppel er wat knoflookyoghurt over.
Nu is het klaar om te eten. Een ieder kan opscheppen en er nog meer knoflook yoghurt over doen naar smaak.
Ik was blij verrast over de bloemkoolcouscous. Had ooit zelf een poging gedaan om bloemkool fijn te maken voor bloemkoolrijst. Dat werd een papperig geheel. Deze bloemkoolcouscous is lekker van smaak en structuur en zeker de moeite waard om in je maaltijd te gebruiken.
Tip: Wanneer er iets overblijft, kun je dat goed afgedekt bewaren in de koelkast. Bewaar de falafel apart. Voor een snelle maaltijd verwarm je wraps en vult die met de even opgebakken falafel, komkommer, sla en tomaat. Eet het restant van de couscous en groenten er warm los bij. Ook hier gebruik je de knoflookyoghurt.
Ook is een rest een heerlijke lunch op de volgende dag.
Ook lekker erbij: uit de oven gebakken kikkererwten. Spoel de inhoud van een blikje kikkererwten goed af onder een kraan, laat uitlekken. Droog goed af met een schone theedoek. Doe in een schaal en meng met twee theelepels olijfolie iets peper en zout en eventueel iets ras-el-hanout of andere kruiden. Verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak op 200 graden in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Schep af en toe om. Serveer bij deze maaltijd of eet ze als snack.
Voor deze maaltijd kreeg ik de groenten van Albert Heijn via De Hippe Vegetariër. #samenwerking #onbetaald #albertheijn #dehippevegetariër
02-02-2021