Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Banaan skyr cake


Het duurde even maar ik ben er nog steeds hoor. Het leven zonder social media/instagram ontstond door drukke dagen en even afschakelen van het dagelijkse ritme. Ondertussen werd er weer lekker gekookt en gebakken.

Had deze cake al op mijn lijstje staan om te maken. Omdat ik al een poosje op mijn gezondheid let en met Weight Watchers succesvol aan de slag ben gegaan is het bakken van cakes en ander lekkers toch even anders. Helemaal omdat we nu met maar twee thuis zijn en bezoek van onze kinderen ivm alle maatregelen heel minimaal tot niets is. De vriezer had sowieso nog een voorraadje en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Een van de fijne dingen om een gezondere leefstijl opnieuw te vormen is wel dat je je niets ontzegt. Dat doe ik ook zeker niet, het is toch fijn om te genieten van heerlijk  eten en het maken van allerlei lekkers. Toch zoek ik nu iets andere recepten uit. En ….. waag ik mij aan het gebruiken van chiazaad!!!! Vind dat er af en toe zo gek uitzien. Net kikkerdril in die chia  puddingen die je vaak tegenkomt op insta. Maar gelukkig durfde ik het experiment aan en zo had ik geen spijt na het maken van deze cake naar het recept van Karoline’s Køkken. Als topping gebruikte ik geen gesmolten chocolade maar ik zeefde er een beetje cacao poeder overheen. (zie foto) Wat mij betreft een goede vervanger. Die frambozen zijn er zo lekker bij! Fris zuur en passend bij de banaan van de cake. Toen we een keer de frambozen vergeten waren te ontdooien gebruikten we een lepeltje frambozen jam met minder suiker. Ook heerlijk fris erbij. Met andere woorden, gebruik je fantasie en geniet van het resultaat.

Banaancake met skyr en chiazaad

Lekkere zachte cake, makkelijk te maken.

Je hebt nodig voor deze cake:

4 eieren

5 rijpe bananen, geprakt

2 eetlepels honing

3dl skyr vanille (of per dl skyr voeg je een theelepel vanillesuiker toe)

150 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

2 eetlepels chiazaad

50 gram pure chocolade 70% fijngehakt

Topping (eventueel)

150 gram pure chocolade 70 gesmolten

50 gram walnoten grofgehakt

100 gram frambozen

Erbij: 2,5 dl skyr vanille

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius, gewone oven. Hete lucht min 10% van de warmte.

Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnee of een siliconen bakvorm, vet in met een beetje boter of gebruik bakpapier

Mix de eieren met de honing tot lichtgeel en schuimend

Mix de geprakte bananen met de skyr met de handmixer

Meng bloem, bakpoeder, chiazaad en gehakte chocolade samen en roer het door het banaan mengsel

Roer er voorzichtig het eimengsel door

Doe het deeg in een ingevette springvorm (24 cm) of bekleed met bakpapier.

Bak de cake in het midden van de oven op 175 graden (geen hete lucht, anders min 10% warmte) in ongeveer 45 minuten gaar en bruin

Laat afkoelen in de vorm op een rooster

Neem de cake uit de vorm en plaats op een schaal.