Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Santa Lucia

Ongeveer 17 jaar geleden waren wij in Stockholm. En we hadden geluk. Het was 13 december, St Lucia! Hadden er wel eens van gehoord maar nog nooit bewust iets mee gedaan of ervaren. Wat een geluk dat we een plekje konden bemachtigen tijdens een kerkdienst waarbij we van dichtbij konden ervaren waar het om ging. Het licht in de duisternis. De kaarsenkroon op het hoofd van het gekozen meisje, de liederen die gezongen werden, het was zo geweldig en emotioneel om te ervaren. Dit is een traditie die al 400 jaar bestaat. Het is een samensmelting van Christelijke vieringen en heidense tradities.

In het hotel waar wij verbleven stonden er de hele dag door pepparkakor en lussekatter (saffraanbroodjes) voor ons en de andere gasten klaar. Ook een alcoholvrije variant van de gløgg. Wat een bijzondere tijd was dat.

Deze ervaring is mij altijd bijgebleven. Toen ik op een gegeven moment een recept van deze heerlijke broodjes tegenkwam moesten ze natuurlijk gebakken worden. Graag deel ik met jullie dit recept van Sif Orellana. Er bestaan verschillende vormen van de Lucia broodjes. De bekendste is de S. De overige vormen zijn de kerstbok, de lussekatt (twee keer een krul met de ruggen tegen elkaar) en de Julvagn, eensoort van "ster" van twee keer een S. In Zweden heet de S ook wel Julgalt, een gelijkenis met een varkensstaartje is wat ik als verklaring kon vinden.


Voor ongever 16 broodjes gebruik je het volgende;

150 gram boter

5 dl melk

50 gram verse gist/ 20 gram droog, drie zakjes is 21 gram.

250 gram magere kwark of Skyr

1/2 gram safraan

1 1/2 dl rietsuiker

1/2 theelepel zout

ca. 1150 gram tarwemeel.

Versiering: rozijn

Bestrijk voor het bakken met losgeklopt ei


Zo doe je het:


Smelt de boter, wanneer gesmolten, voeg je de melk toe. Doe het in een beslagkom of de kom van je keukenmachine. Roer de gist er in los. Voeg alle andere ingrediënten toe (bewaar een beetje meel) en meng en kneed het tot een glad en soepel deeg, dat loslaat van de kanten van de schaal. Voeg eventueel nog iets meel toe. Wanneer je zover bent dan leg je er een vochtige doek over en laat het op een warme plaats een half uur rijzen. (kan in een oven met het lichtje aan, eventueel 5 minuten op de laagste temperatuur verwarmd. Let er dan wel op dat je de oven weer uit zet!!!!!!) Deel het deeg in ongeveer 16 stukken en rol ze tot vingerdikke worstjes en vorm ze tot en "S". Leg deze broodjes op een met bakpapier bekleede bakplaat, druk een rozijn in de krul van de "S". Nu nog een half uur laten rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 graden. (hete lucht min 10%) Bestrijken met een losgeklopt ei en bak de broodjes 8 minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden. ( hete lucht min 10% warmte)

Op de foto zie je een variant van de "S". Twee keer een "S" gevormd tot een kruis.


Tip: heb je geen saffraan in huis, ook zonder zijn het lekkere brioche achtige broodjes. Je zou er dan ook een theelepel kardemompoeder door kunnen doen. Of kaneel, of je houdt ze naturel.