Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

En nog eens Watte??

Maakte ik al de hasselback pompoen, nu de aardappel. Ziet er ook ze leuk uit. De eerste keer dat ik ze maakte liet ik ze te kort in de oven. Echt niet lekker. Tweede keer groot succes maar....... had ik me even verrekend met het weggaan van het licht dat steeds eerder is in dit jaargetijde. Kreeg ik alleen de rauwe versie op de foto. Dat was even een tegenvaller. Gelukkig waren ze super lekker ook zonder een foto er van. Eigenlijk is het een variant op een gepofte aardappel. Tenminste zo vond ik het smaken. Lekker kruimig aan de binnenkant. Het recept dat ik gebruikte kwam van mijn favo app/website Karoline's Køkken. Zag talloze variaties en manieren om ze te maken, dus laat je inspireren! Super leuk om bij de feestdagen op tafel te zetten. Je kunt varieëren met de kruiden in de olie of met de topping. Ik gebruikte een lepel geraspte parmezaan op de aardappel. De laatste 10 minuten meegebakken. In de olie had ik gedroogde tijm en wat grof zout gedaan. Met gerookt (pittig) paprika poeder heb je weer een heel andere smaak. Ligt er natuurlijk ook maar aan wat je erbij serveert.

Voor 6 personen is het volgende nodig:

10 grote aardappelen (wil je de schil laten zitten gebruik dan biologische aardappelen)

eetlepel gesmolten boter of olijfolie

1 1/2 theelepel grof zout (of zoveel zout je lekker vind)

(hier kun je ook kruiden naar smaak toevoegen)

Hoe maak je ze:

Verwarm de oven voor op 225 graden (gewone oven, hete lucht min 10%)

Schil de aardappelen, snij ze tot bijna aan de snijplank door. Ook hier weer de tip, leg er twee eetstokjes of iets van die hoogte naast zodat je er niet er doorheen snijdt. Heel dunne schijfjes maken die je iets uitelkaar peutert.

Leg ze in een met boter besmeerde of met bakpapier beklede bakvorm (kan een bakplaat of een grote braadslede zijn). Bestrijk met gesmolten boter of olijfolie (eventueel met kruiden er in) en bestrooi met zout.

Bak de aardappelen in het midden van de oven gaar. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Wil je nu bijvoorbeeld nog Parmezaan of een andere geraspte kaas erop doen, haal het dan 10 minuten voor het einde van de baktijd er uit. Bestrooi de aardappelen met kaas naar keuze en zet even terug totdat de kaas gesmolten en licht bruin geworden is.

Serveer.

Tip; Tegen het einde van de baktijd met een scherp mesje in de aardappelen prikken om te kijen of ze gaar zijn. Voel je geen weerstand dan zijn ze gaar.