Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hassel watte???

Hasselback pompoen.


Het is weer pompoenen tijd. Overal zie je ze kleurrijk in de schappen en langs de kant van de weg bij stalletjes liggen. Ik maak er graag pompoensoep mee. Beetje chili en gember er in voor een verwarmende kop soep. Laatst had ik een flespompoen gekocht. Geen idee wat ik er mee moest doen maar mislukken kon het niet. Toen zag ik een heerlijk recept bij www.arla.dk/opskrifter/hasselback-graskar/ van hasselback pompoen. De methode van snijden, hasselback, heeft zijn oorsprong in Zweden. Het Zweedse restaurant Hasselbacken in Stockholm serveerde in de 18e eeuw aardappelen op deze manier gesneden. Gebakken in de oven op deze manier wordt de buitenkant knapperig en de binnenkant heerlijk zacht. Dat kan natuurlijk ook met pompoen of andere stevige groente of fruit.


In dit geval dus de flespompoen of butternut squash. De smaak van de pompoen verschilt, wat mij betreft, niet veel van de oranje “halloween” pompoen. Ze kunnen allebei goed gekruid worden voor wat extra smaak aan het zoetige vruchtvlees.


Voor dit gerecht voor 4 personen heb je nodig:


1 flespompoen

25 gram boter, gesmolten of 2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel verse tijmblaadjes

1 eetlepel paneermeel

½ theelepel zout

Versgemalen peper naar smaak


Dressing:

2dl crème fraîche laag in vet of Skyr

3 eetlepels zoete chilisaus

Zout naar smaak


Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.


Snij de pompoen in de lengte door de helft. Haal met een lepel de pitten en draden er uit. Schil de pompoen en leg met het snijvlak ( is platte zijde) naar beneden op een snijplank.

Om het hasselback effect te bereiken moet je niet helemaal doorsnijden. Daarvoor gebruik je bv Chinese eetstokjes aan beide zijden van de pompoen. Iets dus waardoor je afstand kunt houden tot de ondergrond. Snij nu de pompoen op regelmatige afstand in. Leg de ingesneden pompoen met het snijvlak (platte zijde) naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Smeer in met de gesmolten boter of olijfolie. Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en bak een half uur op 200 graden.


Na een half uur haal je de pompoen uit de oven. Meng de droge ingrediënten, en strooi over de beide pompoen helften. Plaats terug in de oven en bak tot goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Kijk af en toe hoe snel het gaat.


Dressing:

Meng het zuivelproduct naar keuze met de chilisaus en eventueel zout naar smaak. Serveer deze dressing bij de pompoen en gebruik naar smaak.


Haal na de baktijd de bakplaat uit de oven.


Serveer met gebakken aardappeltjes uit de oven, een salade en vlees, kip, vis of vleesvervanger.