Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Kanelbullansdag 4 oktober

Ieder jaar op 4 oktober dan vieren ze in Zweden Kanelbullansdag. Een ode aan het kaneelbroodje dat in Zweden bij de fika zo'n belangrijke rol heeft. Heerlijk zacht en zoet met kaneel in de vulling. Inmiddels zijn er ook vele andere vullingen die ook erg lekker zijn maar deze is gewoon zoals die moet zijn. Voor mij zit het plezier ook in het bakken. Nu we maar met twee thuis zijn is het vaak toch een dingetje om te gaan bakken want wie eet het op. Deze maakte ik wel. Het merendeel ging de vriezer in klaar voor visite of de onverwachte lekkere trek. Zelf vind ik deze variant zo lekker omdat het niet té zoet is. Beetje warm eigenlijk het lekkerst. Wij hebben ooit een Deense broodrooster gekocht, daar kun je op een lage stand de broodjes opwarmen zonder dat ze bruin worden. (lees verbranden) Ideaal, ook voor andere broodjes waar je anders de oven voor aan zou moeten zetten. Het recept is een oude getrouwe. Zo fijn dat het een goed resultaat geeft ook voor de minder ervaren bakker. Zou zeggen doe je schort voor, alle bakkers klaar, bakken maarrrrrrr


Voor ongeveer 20 broodjes

Ingrediënten:

5dl melk, lauwwarm

50 gram verse gist of 20 gram droge gist (drie zakjes is 21 gram, doe ik er in)

125 gram zachte (room)boter

1 theelepel grof zout. Bij gebruik van fijn zout een kwart minder gebruiken.

85 gram suiker (ca. 1 dl)

2 theelepels kardemom poeder

750 gram tarwebloem. Of 500 gram tarwebloem en 250 gram volkoren tarwebloem.

Vulling:

125 gram zachte (room)boter

85 gram suiker (ca. 1 dl) Erg lekker is donkerbruine basterdsuiker.

2 eetlepels kaneel

Bestrijken met:

1 eidooier

1 eetlepel melk

1/8 theelepel zout

Versieren met:

Parelsuiker of rietsuiker

(kun je ook weglaten)

Hoe te maken:

Doe de lauwe melk in een schaal (of de schaal van een keukenmachine) en roer het gist er in tot opgelost. Voeg boter, zout, suiker, kardemom en meel toe. (houdt een beetje meel achter). Kneed het deeg goed totdat het glad en glanzend is. Laat het afgedekt ongeveer 15 minuten rijzen. ( dit gaat heel goed met een natte theedoek over de kom, in een oven die even aan en daarna weer uitgezet is. Het voelt lauw binnen in de oven, NIET warm!!!)

Maak de vulling van boter, suiker en kaneel door alles goed door elkaar te roeren.

Deel het deeg na het rijzen in twee. Rol eerst een portie uit tot een vierkant van ca. 30x45 cm. Verdeel de helft van de vulling er over. Rol deze deeglap op vanaf de lange kant. Snijd in 10 stukken. Leg deze stukken op het snijvlak op een met bakpapier bekleede bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek. Herhaal met het tweede stuk deeg. Laat ca. 20 minuten rijzen. (kan eventueel nog in de oven die UIT is)

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.

Mix het eigeel met de melk en zout samen en verdeel dit met een bakkwastje over de broodjes. Bestrooi eventueel met suiker en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 8-10 minuten gaar en goudbruin.

Extra. Wil je de kanelsnurrer maken dan doe je het als volgt:

Deel het deeg in twee stukken en rol weer uit tot een vierkant van ca 30x45cm. Verdeel de helft van de vulling er over. Vouw nu vanaf de korte zijde een deel 1/3 naar binnen. Herhaal met de andere kant. Nu zal je deeglap ongeveer 30x11 cm meten. Snijdt in 10 stukken van ongeveer 2 cm breed. Rol deze deegrepen op tot een wokkel/schroef achtige vorm van ongeveer 20cm lang en vorm deze tot een knoop door een 8 te maken en de uiteinden eronder te stoppen. Leg ook deze weer op de met bakpapier beklede bakplaat, herhaal met de tweede portie, dek af met een vochtige theedoek en laat 20 minuten rijzen. Bestrijk met het eidooier mengsel en bak ze in ong. 8-10 minuten goudbruin. (bestrooi eventueel voor het bakken met de parelsuiker)

Bron: Karoline’s Koekken. Arla Denemarken.

Velbekomme! [Eet smakelijk]

Vi ses! [Tot ziens]