Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Een tomaten galette stond al lang op mijn lijstje. Had er al menige zoete versie gemaakt. Die zijn ook zo lekker! Gewoon op een bakplaat een cirkel deeg, vullen met fruit naar keuze, diepvries of vers en dan de randen vrij laten die je later naar binnen vouwt. Dat moet toch ook met tomaten kunnen? En dat kan zeker! Toen ik dan ook de honingtomatenâ van Looye kwekers thuis kreeg begon het recepten gevoel te kriebelen. Had ook nog andere tomaten in de koelkast. (ja, ja, ik weet het, tomaten bewaar je niet in de koelkast. Deze keer wel behalve de honingtomaten)
Met dat gegeven ging ik nog verder de koelkast in want ik had nog wel wat anders ook in huis om het lekker te maken. Vond nog en kuipje roomkaas met kruiden, die kon er ook nog wel bij. Paar takjes basilicum en voila, de galette werd geboren. Eigenlijk een samenraapsel aan wat ik in huis had, inspiratie van de vele recepten die ik vond en dan daarvan de gemakkelijke gekozen. We aten er een frisse gemengde salade bij met een balsamico/olijolie dressing. Ben er blij mee dat het zo goed gelukt is.
Het recept is als volgt:
Je hebt nodig:
Half bosje basilicum (of wat je maar in huis hebt, droog kan ook. Zelf zou ik een theelepel gedroogde kruiden gebruiken)
Teentje knoflook, gepeld
Eetlepel olijfolie
Roomkaas kruiden 100 gram (of naturel of naturel of met kruiden light)
180 gram bloem
Roomboter/margarine 50 gram
45 ml water
1 ei
Tomaten:
4 hele
100 gram formaat cherry tomaten, ik gebruikte de honingtomaten een bakje vol
(je kunt in principe allerlei soorten tomaten gebruiken, ik had nog kleine trostomaten en Roma tomaten waarvan ik ongeveer de hoeveelheid van 4 heb gebruikt)
Peper, zout naar je eigen smaak.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Wanneer je verse basilicum gebruikt, was en droog het voor gebruik. Pureer de basilicum met de roomkaas naar keuze, het teentje knoflook, de olieen peper en zout (proef!) tot een homogene massa.
Kneed voor de bodem de bloem, boter, het water, het ei en een halve theelepel zout tot een soepel deeg. Rol het uit tot een cirkelvormige lap tussen twee vellen bakpapier tot ongeveer 30 cm in doorsnede. Verwijder de bovenste laag bakpapier.
Nu bestrijk je het deeg met de roomkaas massa, laat rondom 5 cm tot aan de randen vrij. Was en snij de grotere tomaten in plakjes, halveer de kleinere tomaatjes. Begin met het beleggen met de grotere plakjes tomaat, verdeel mooi over de roomkaas. Verdeel dan de kleinere halve tomaatjes erover. Bestrooi met wat peper. Vouw nu de rand van cm naar binnen.
Bak in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudgeel en gaar. Serveer met een salade naar keuze.
Voor een volledige maaltijd is het voor twee grote eters. Lunch 3-4 personen. Kan ook als onderdeel van een buffet. Snij het dan in 8 stukjes.
Velbekomme!
Disclaimer: Deze honingtomaten heb ik ontvangen van Looye kwekers. Honingtomaten zijn een geregistreerd merk.
22-09-2020