Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Wanneer je veel appels hebt

Appels. Die hebben we momenteel zo veel. Onze boom heeft overvloedig gebloeid en geeft nu ook een overvloed aan appels. Hele lekkere. Delcorf. Een echte zomer appel. Fris en knapperig, daar houden wij hier van. De boom heeft de man ooit gekregen van een zakelijke relatie. Zo mooi dat op deze manier een relatie levend blijft.

We hadden ook nog appels in de koelkast. Die moesten echt ook op. Want wanneer je appels zo van de boom kunt eten dan blijven die echt liggen. Met dit mooie weer dacht ik aan mormors æblekage. Dit recept deelde ik al eens met jullie. Dat is een super lekkere hap, in Denemarken bij de koffie/thee wij eten het ook graag als toetje. En wat voor toetje. Met dit warme weer had ik er echt trek in, zonder de geklopte slagroom die het toch iets zwaarder maakt. De slagroom verving ik door Skyr, ideaal om met de iets zoete appels te eten. Toen de topping, het knapperige laagje. In het eerdere recept is dat van een gebakken en gekaramelliseerde paneermeel. Erg lekker, echter in dit recept vervangen door havervlokken, amandelschaafsel en iets suiker gekaramelliseerd in boter. Geen slechte keuze. Het wordt heerlijk knapperig en nootachtig. Wat er overbleef, ja dat kan, aten we bij het ontbijt als granola met yoghurt en/of Skyr. Zoals je leest ben ik nogal een fan van dat product. Mocht je dat niet in huis hebben dan gebruik je kwark. Lijkt qua structuur er het meeste op.

Voor 4-5 glaasjes gebruik je het volgende:

10 appels

1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker. Echte vanille geeft een andere smaak, kijk of je ook bourbon vanille kunt vinden.

2,5 dl Skyr/Kwark (plus nog een zakje vanillesuiker)

1 dl water

Suiker naar smaak, ik gebruikte geen suiker

1 eetlepel citroensap

25 gram boter

2 eetlepels suiker

1,5 dl havervlokken

50 gram hazelnoot of amandelschaafsel.

Eventueel een schepje jam voor de versiering

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in grote stukken. Snij het vanillestokje door en schraap de pitjes eruit met een mes. Doe de appels in een pan samen met de vanille, water, citroensap en de suiker. Kook het gaar en totdat de appels licht uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Soms zijn je appels wat steviger maar wel gaar. Gebruik dan een staafmixer of pureestamper of een vork om ze iets stuk te maken. Laat vooral veel appelstukken heel. Dat geeft een lekkere structuur aan het geheel. Eigenlijk heb je dus een soort van compote. Wanneer klaar laat de moes dan afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

De crumble:

Smelt de boter en laat bruisen, voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Pas op, niet roeren en aan laten branden. Beetje de pan bewegen. Voeg de havervlokken en de noten toe en rooster op een laag vuur (aanbranden!) tot goudkleurig en knapperig. Laat afkoelen op een vel bakpapier.

De Skyr klop je los met de vanillesuiker tot een mooie crème.

Neem nu 4 glaasjes/mooie bakjes en begin met een laagje crumble, voeg dan een mooie laag moes toe. Leg er dan een schep Skyr op, dan eventueel een schepje jam, bestrooi met fijne crumble en serveer.

Velbekomme!