Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Daar ga ik weer. Weer bloemkool op tafel. O wat had ik een haat liefde verhouding met deze groente. Gekookte bloemkool, zo niet mijn ding. Wat ik ook probeerde. Koken in bouillon, met of zonder papje (saus) voor mij echt geen favoriet. Wat veranderde mijn mening toen ik het roosteren/bakken in de oven ontdekte. Wat een heerlijke smaak. Niet die doordringende bloemkoolsmaak en ook de lucht die zo lang in je huis blijft hangen. Je vindt al enkele recepten op mijn blog. Waaronder eentje waar de bloemkool eerst een paneerlaagje krijgt en dan in de oven gebakken wordt. Zo lekker. De structuur blijft stevig en de smaak verandert. Het volgende recept is ook eentje waar je je vingers bij op gaat eten. Echt! En wat dacht je van knapperige kikkererwten uit de oven. De kruiden en knapperigheid geven net even dat extra aan deze salade. Wij aten het al meerdere keren en als ik niet oppas dan eten we het gewoon iedere week! Het originele recept is van Mat paa Bordet Ina matpaabordet.no/2020/05/18/ristet-blomkalsalat-med-sprostekte-kikerter-og-avokado/ . Met haar toestemming mag ik het vertalen en delen met jullie. En dat is meer dan de moeite waard! Zij is ook, voor mij, de koningin van het "niet-kneden-brood". Zo simpel om met zo weinig een brood/broodjes te maken. Binnenkort ga ik daar mee aan de slag en zal mijn bevindingen met jullie delen.
Nu terug naar de bloemkool. Momenteel zijn ze niet echt goedkoop en klein (juli 2020). Laat je er niet van weerhouden om, wanneer je een mooie vindt, om deze salade te maken. Ook met weinig bloemkool is er zo veel te proeven. Hieronder vind je het recept.
Geroosterde bloemkoolsalade met knapperige kikkererwten en avocado
Voor 3-4 personen gebruik je het volgende:
1 bloemkool
1 blikje kikkererwten
olijfolie
gerookt paprikapoeder, sriracha, peper, komijnpoeder (djintan) (srirache had ik niet, heb ik weggelaten)
1 zakje (65 gram) gemengde jonge slablaadjes, bv rucolaslamelange)
1/2 komkommer
1 avocado
200 gram gekookte bruine rijst, couscous of gerstekorrels (je kunt het ook weglaten)
basilicum blaadjes om te garneren
Voor de dressing:
2 eetlepels witte wijnazijn
1/2 teentje knoflook, fijngeraspt
2 theelepels Dijon mosterd
ongeveer 90ml olijfolie
zout en peper naar wens
Zo maak je het:
Verwarm de oven tot 220 graden Celcius. Leeg de inhoud van het blikje kikkerwten in een zeef, spoel af en droog ze met keukenpapier of een theedoek. Doe de kikkererwten in een kom en meng met 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel sriracha, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder, beetje zout en peper. Roer goed door. Op een met bakpapier bekleedde bakplaat leg je de erwten op de helft van de plaat. (niet de kom schoonmaken, dadelijk gaat de bloemkool er in) Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak ongeveer 10 minuten. Ondertussen snijdt je de bloemkool in mooie gelijke stukken, niet te groot. Meng met 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel sriracha, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder, beetje zout en peper. Roer goed door. Haal de hete bakplaat uit de oven en leg de bloemkoolroosjes op de lege helft van de plaat. Plaats terug in het midden van de oven en bak 10 tot 15 minuten tot licht gekleurd en gaar. Doordat de kikkererwten er langer in de oven bakken worden ze heerlijk knapperig.
Maak de dressing door alle ingrediƫnten goed met elkaar te mengen, voeg zout en peper toe naar smaak. Dit kun je heel makkelijk doen door een leeg en schoon jampotje te gebruiken. Alles in het potje, deksel erop en goed schudden.
Ongeveer twee eetlepels van de dressing gebruik je om door je rijst, couscous of gekookte gerstekorrels te doen. Wanneer je deze toevoeging niet gebruikt dan bewaar je dressing voor aan tafel.
Nu wordt de salade opgebouwd: In/op een grote schaal leg je eerst de slablaadjes, meng eventueel met enkele eetlepels rijst, couscous of gerst. Je kunt dit ook apart serveren. Hierna snijd je de gewassen komkommer in schijfjes die je over op de salade legt.
Ondertussen zijn de bloemkool en kikkererwten ook klaar. Haal de bakplaat uit de oven en zet apart om even tot lauwwarm af te koelen. Wanneer afgekoeld leg je de bloemkool op de salade. Strooi dan de knapperige kikkerwten erover. Snij de avocado in stukken en verdeel over de salade. Garneer met basilicum blaadjes en serveer met de dressing erbij.
Velbekomme!
TIP: De toevoeging van zilvervliesrijst, couscous of gekookte gerstekorrels is wat mij betreft een extra. De eerste keer aten wij het met couscous, de tweede keer heb ik krieltjes in de schil, uit de oven erbij gedaan. Deze krieltjes heb ik doorgesneden, gewassen, gedroogd met een theedoek en in de kom van de bloemkool gedaan. Even mengen met een scheut olijfolie en ook op een bakplaat bekleed met bakpapier in de oven gezet. Deze aardappeltjes moeten ongeveer 25 minuten bakken. De combinatie met de salade is ook prima. Voor liefhebbers van vlees/kip/vis, die kunnen dat altijd erbij eten.
11-07-2020