Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Het rabarber seizoen is niet lang. In ieder geval in de winkels ligt deze groente, naar mijn mening, niet lang genoeg. Het is erg lekker met een kruimellaagje uit de oven, als compote of in combinatie met aardbeien als jam en wat dacht je van een rabarber galette? Zo veel lekkers er mee te maken. Omdat rabarber altijd wat licht zurig, soms iets te wrang is wordt er vaak veel suiker aan toegevoegd. Of dus de aardbeien om het iets zoeter te krijgen. Het is ook van stengel tot stengel afhankelijk. Er lagen hier nog twee verpakkingen rabarber in de koelkast. Ben blij dat het een koude zone koelkast is. De groentelade is rond koeler dan de rest wat de houdbaarheid van wat ik er in bewaar verlengd. Helaas bleken er wel wat plekjes op de rabarber te zitten. Die sneed ik weg. Ik las op Instagram over het kweken van rabarber in potten. Dat lijkt me ook wel wat. Weer een optie om er van te kunnen genieten.
Een van mijn favoriete Scandinavische foodbloggers is Ina van Mat paa Bordet. Zij kookt/bakt/kneedt etc. zo veel lekker eten bij elkaar. Echt super. Heb haar een poos geleden toestemming gevraagd om, wanneer het zo uitkomt, een recept te vertalen. Gelukkig zei ze ja. Dat is zo fijn want ze heeft een heerlijk recept van een spelt rabarbercake. Wij maakten die voor het weekend. Ongelofelijk lekker van smaak. Wellicht ook door het gebruik van yoghurt in het beslag. Dan krijg een een fris zuur/zoet cakeje. Niet vettig maar echt mmmmmm…
Dus ……. Hier het recept, wellicht is er nog rabarber in de winkel of vind je het bij een boer die een boerderij winkel heeft. Niet te vinden? Denk dat blauwe bessen, frambozen of ander fruit van het seizoen ook een optie is. Varieer ook met de smaak die je toevoegt. Wij deden er vanillepoeder door. Citroenrasp is ook een optie. Of nog wat stukjes chocolade….. Je snapt het al, dit recept zal ik de komende tijd nog gaan gebruiken om wat uit te proberen.
Voor een kleine cake, bovenkant bakblik 21 cm, heb je de volgende ingrediënten nodig:
100 gram zachte boter of margarine
150 gram suiker
2 eieren
250 spelt bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
100 ml yoghurt naturel (wij gebruikten Skyr)
1 theelepel vanillepoeder/extract
Ongeveer 200 gram rabarber in kleine stukjes
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden, gewone oven met boven en onder warmte.
Mix met een handmixer de boter/margarine met de suiker tot witte pieken, Voeg een ei toe, mix tot opgenomen door de boter dan pas een volgend ei toevoegen, mix goed door.
Meng het meel met het bakpoeder en zout en voeg het om en om met de yoghurt toe tot het eimengsel. Nu ook het vanille poeder/extract toevoegen.
Het beslag is een stevig dik beslag.
Roer nu de rabarber erdoor met een lepel of spatel.
Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier. Doe het beslag in de vorm. Klop met het bakblik op het aanrecht om het deeg in de vorm te laten “vallen”. Maak de bovenkant glad met een mes, spatel of de achterkant van een lepel.
Bak, in het midden van de oven, ongeveer 50-60 minuten. Controleer voor je de cake eruit haalt met een saté prikker of breinaald of de cake gaar is. Laat 5 minuten in de vorm staan, stort dan op een rooster om helemaal af te koelen.
Deze cake kun je in plakken snijden en invriezen. Is die iets droog geworden dan kun je de plakken ook roosteren. Ingepakt in aluminium folie is de cake in de koelkast ongeveer een week houdbaar. (wanneer dat lukt ;) )
Vebekomme!
30-06-2020