Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Heerlijke zomergroente

Dan loop je in de supermarkt of op de markt en dan zie je zo veel lekkere zomergroenten. Courgette, aubergine, tomaten en wat nog meer….. Ik neem ze altijd graag mee. Ze gaan in de shakshuka of ik gril ze in een pan of, wat ik steeds vaker doe, ze gaan in een ovenschaal of op een bakblik in de oven. Zo ook deze keer. Eigenlijk een beetje te veel groente gekocht. Niks mis mee, want groente is gezond maar er moet natuurlijk wel iets lekkers op tafel komen te staan. Ik sneed de groente in grove, gelijkmatige stukken, half uurtje in de oven en heerlijk! We gebruikten het de eerste dag als salade bij een koelverse pizza. Het restant, ja er was veel, bewaarden we in de koelkast. Toen werd het warm, erg warm buiten. We hadden natuurlijk deze gegrilde/gebakken groente zo kunnen eten. Maar…. er was niet genoeg voor drie.  De oplossing was zo gevonden. Twee blikjes tomatenblokjes in de pan, de groente erbij en lekker laten sudderen. Iets peper, zout en een geperst teentje knoflook toevoegen en klaar waren we. Wel even de pasta erbij koken natuurlijk. Flink was geraspte Parmezaan erop en het was smullen! Hoe ik het deed lees je hieronder:

1 courgette

1 aubergine

300-400 gram tomaten naar keuze

2 dikke uien

Olijfolie

Italiaanse kruiden: oregano, tijm, basilicum, vers of uit een potje. Let wel even op hoe het smaakt, gedroogd of vers hebben een andere intensiteit.

Teentjes knoflook. Twee of drie voor deze hoeveelheid. Je kunt ze fijnsnijden, uit de pers of heel toevoegen.

Peper en zout naar smaak

Basilicum om te versieren

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Was de groenten en snij ze in gelijke stukken. Doe ze in een kom, doe er ongeveer 2 eetlepels olijfolie bij. Roer goed door. Doe nu de kruiden en de peper en het zout erbij. Van ieder ongeveer een theelepel. Begin met weinig. Beter iets te weinig, dat je later denkt volgende keer meer dan dat je een overheersende smaak hebt. Zo doe ik het tenminste altijd. Ook het uitgeperste teentje knoflook kan erbij, roer weer goed door.

Voor de “salade”, bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de groente uit over de bakplaat. Plaats in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten tot de groente een kleur krijgt en mooi zacht en gaar is geworden. Schep af en toe om zodat alle groente mooi bakt. Haal uit de oven wanneer klaar, schep over in een mooie schaal en versier met basilicumblaadjes, niet alleen mooi maar ook erg lekker.

Voor de “saus”, neem een braadslede groot genoeg om de groenten in te doen. Bak ongeveer 30 minuten in de oven. Schep de groenten af en toe om. Wanneer ze een kleur krijgen dan voeg je 1 of twee blikjes tomatenblokjes toe. Roer goed door. Laat lekker pruttelen tot een mooie saus. Proef of er misschien nog iets van zout of peper bij moet en serveer.

Serveer de salade met lekker volkoren stokbrood bij de bbq of bij een pizza, ook koud heerlijk met bijvoorbeeld fetakaas of mozzarella in stukjes erover.

Serveer de saus bij een pasta naar keuze. Gebruik lekker veel geraspte Parmezaan.

Ik kook veel op gevoel. Dat wil zeggen, het combineren van smaken en structuren en stukje bij beetje ontstaat er dan een gerecht. Zo ook met deze groenten uit de oven. Door veel te proberen, te lezen en te kijken hoe anderen het doen ga ik zelf ook meer experimenteren. Soms lukt het maar soms denk ik ook wel eens, liever niet weer. Dat is het leuke eraan. Je groeit verder in de dingen die je in de keuken klaar maakt. Geen pakjes en zakjes maar zelf toevoegen en proeven. Mocht je dus denken bij het maken van deze groente dat zou ik anders doen, gewoon doen! Samen inspireren wij elkaar. Ik ben ook maar gewoon begonnen. Ben blij met alle ervaringen die we zo kunnen delen. Geniet van het leven, geniet van je maaltijd en geniet van elkaar!