Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Wafels!

Wafels, zo veel soorten en smaken die je kunt maken. Ik deelde al eens de hartige variant met spinazie en kaas en een minder zoete met havermeel er in. Heerlijk. Ook de zoetere varianten zijn hier favoriet. Maar…… het kan niet altijd maar zoetig zijn. Wat ben ik blij dat Karoline’s Køkken een recept heeft met skyr in het deeg. Wat een heerlijke wafel maakt dat. Wij aten het als ontbijt met lekker veel aardbeien en vanilleskyr er op. Je maakt er 10 uit dit recept, de hoeveelheden zijn ook makkelijk te delen naar de helft of je maakt alles, koelt het af en bewaart ze in de koelkast of vriest ze in voor een andere keer. De combinatie met fruit maakt het zo fijn in de zomer. En waarom beperken tot het ontbijt. Bij de thee of koffie zijn ze ook een fijne traktatie.


In het recept wordt gebruikt gemaakt van Arla Skyr Vanille. Dat heb ik eigenlijk nooit in huis. De naturel variant altijd. Met behulp van dr. Oetker vanille suiker/poeder maakte ik er vanille skyr van. Wel de smaak, niet de suiker. En, wat mij betreft net zo lekker.


Je hebt het volgende nodig:

250 gram bloem

50 gram volkoren meel

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel vanille poeder/suiker

½ theelepel grof zout (fijn zout, iets minder)

4 dl skyr vanille (of naturel met toevoeging van iets extra vanillepoeder)

4 eieren

1 dl magere melk (of wat je in huis hebt)

75 gram gesmolten boter/margarine (of vloeibare margarine)


Voor erbij:

2 dl skyr vanille

blauwe bessen/fruit naar keuze bijvoorbeeld aardbeien, vijgen, granaatappelpitjes/frambozen etc.

paar blaadjes munt


Zo maak je het:

Meng bloem, volkorenmeel, bakpoeder, vanillepoeder en zout samen in een schaal. Voeg de skyr, eieren en melk toe en mix tot een glad deeg. Voeg de gesmolten boter/vloeibare margarine toe en roer het goed door.


Laat een wafelijzer warm worden. Schep ongeveer 1 dl beslag in het wafelijzer. Bak het 3 minuten of tot goudbruin. Houd warm in de oven op 100 graden op een bord en dek af met alufolie. Ga door tot het deeg op is. Je hebt nu ongeveer 10 stuks wafels.


Serveer de warme wafels met vanille skyr, fruit en versier met een paar blaadjes munt.


Velbekomme!


Tip: je kunt ook kaneel door het beslag doen.