Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Rabarber

Het is het seizoen van rabarber. O de gelukkigen die het in de (moes) tuin hebben. Vroeger kookte mijn moeder er altijd al moes van. Kon me toen niet zo bekoren. Niet om de moes, meer de smaak van rabarber die toch echt iets wrang is. Ondertussen, vele jaren verder en meerdere recepten ook, zijn we de smaak van rabarber echt gaan waarderen. Uit de oven, uit de pan met rabarber kan veel. Het is een groente, terwijl we het toch meestal zoet eten en het dan meer aan een fruit doet denken. Hoe dan ook, groente of fruit het is lekker.

Tijdens een van onze eerste vakanties naar Denemarken ontdekten we de aardbei rabarber jam. Rabarber jordbær marmelade van Den Gamle Fabrik. Deze bestaat ook in een frambozen rabarber (hindbær rabarber marmelade) variant. Mocht je in de toekomst naar Denemarken gaan, kijk dan eens in het jam schap. Daar vind je een heel groot assortiment jamsoorten die in Nederland niet zo gebruikelijk zijn. Wat dacht je van sinaasappel wortel of citroen vlierbes. Om te smullen! Je kunt je voorstellen dat er altijd een paar gekocht worden voor tijdens de vakantie en een paar om mee te nemen naar huis. Deze jam is veel meer vloeibaar dan dat wat wij gewend zijn. Maar o zo lekker! Voor degene die dichtbij de Duitse grens wonen, in sommige supermarkten hebben ze een heel klein deel van dit merk te koop.

Bij mijn favoriete app hadden ze zelfs een heel item over rabarber. Daar vond ik het volgende recept van een soort deconstructed rabarber crumble. Dus de rabarber met een los kruimellaagje. In het originele recept wordt het geserveerd met aangezuurde slagroom. Om het aantal calorieën niet te hoog op te laten lopen heb ik dat vervangen door een lepel Skyr. Ook iets zurig maar minder zwaar. Op deze manier is het ook een heerlijke smaaksensatie van de zoete rabarber, de crumble en het zurige van de Skyr. Je kunt natuurlijk ieder zuivelproduct gebruiken. Misschien hou je meer van vla, ijs of gebruik je liever plantaardige alternatieven. Keuze genoeg. Het leuke aan koken vind ik om er zelf mijn draai aan te geven. Bij het ene recept kook ik het eerst “zoals het hoort” om daarna mijn eigen invulling eraan te geven, maar soms, zoals bij dit recept wissel ik op gevoel een ingrediënt uit. En dat kon hier makkelijk omdat het los geserveerd wordt. Ik zou zeggen probeer het eens. Ook wanneer je rabarber lastig vindt om te combineren.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Het volgende ga je gebruiken voor 4 personen:

400 gram rabarber in stukjes van 1 cm

175 gram suiker

Kruimel:

75 gram bloem

1 eetlepel suiker

50 gram boter

Eventueel verse muntblaadjes

Zo maak je het:

Roer de rabarber met de suiker dooreen en doe het in een kleine ovenvaste schaal.

Meng het meel met de suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel het door het meel tot kruimels. (of je gebruikt een keukenmachine) Je hebt nu een los kruimeldeeg. Verdeel het op een bakplaat met bakpapier. Gebruik de helft van de bakplaat voor het kruimeldeeg. Op de andere helft zet je de ovenschaal met de rabarber.

Zet nu de bakplaat in de oven met de rabarber en kruimels. Ongeveer 15 minuten op 200 graden Celsius. Schep de kruimels en de rabarber af en toe even om. Let op dat het soms snel kan gaan met het bakken van de kruimels.

Wanneer klaar, verdeel de warme rabarber over 4 bordjes, maak een mooie vorm van het zuivelproduct dat je erbij wilt eten, of een bolletje ijs. Strooi de kruimeltjes er mooi over/bij. Leg er eventueel ook nog muntblaadjes op.

Tip: Een snuf kaneel door het deeg geeft een lekkere smaak.