Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Hoera! De jongste dochter is geslaagd! Daar gaat de vlag voor uit en daar hoort wat lekkers bij. We hebben bewust gewacht tot het nationale "uitslagen moment". Er is de afgelopen maanden zo veel anders dan anders gelopen dat het bijzondere moment van HET telefoontje rustig afgewacht is. En dat is goed uitgepakt. De vlag hangt buiten met tas en met witlof. Want wanneer je Cum Laude slaagt dan betekent dat in het Nederlands met lof. Met lof wordt in mijn brein dan with lof, witlof dus. Tja, het is even uitleggen maar het hangt er bij. Het is ons vierde kind dat slaagt. Dat houdt in dat wanneer zij het huis verlaat om te studeren wij weer met z'n tweetjes zijn. Razendsnel gaat de tijd.
Gister maakte de jongste studentendochter (ja, nu mag ze echt zo heten) een heerlijk bananenbrood. Zonder suiker maar met ongelofelijk rijpe = bruine bananen. Het recept is van Karoline's Køkken. www.arla.dk/opskrifter/bananbrod/ Vertaling van mij, kookkunst dus van de dochter. We kwamen 1 banaan te kort om er boven op te leggen voor het bakken. Dat is jammer maar doet niks af aan hoe het proeft. Het cacao poeder geeft net even wat extra, niet alleen voor het oog maar ook voor de smaak. Denk dat haar toekomstige mede studentenhuis bewoners mee kunnen smullen van haar bak- en kookkunsten. Let op, dit is echt een bananenbrood. Absoluut niet zoet, wel stevig en heerlijk van smaak. Wil je een bananencake maken? hendrikabolhuis.nl/blog/article/40654/bananencake Dan is dit je recept!
Het recept, voldoende voor een gewone cakevorm, is als volgt:
Verwarm de oven voor op 175 graden celsius, gewone oven. Voor hetelucht oven -10% naar beneden bijstellen.
125 gram zachte boter
6 rijpe bananen (1 om te versieren)
4 eieren
175 gram bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 1/2 eetlepel cacaopoeder
Je maakt het zo:
1. Mix boter en bananen smaen met een electrische mixer (bewaar 1 banaan om te versieren)
2. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Blijf mixen.
3. Meng meel en bakpoeder samen. Meng het meel mengsel voorzichtig door het eimengsel. Deel het in 2/3-1/3 en voeg aan 1/3 deel het cacaopoeder toe. Doe 2/3 deel in een ingevette en/of met bakpapier bekleedde cakevorm. Verdeel daarna het deel met cacaopoeder voorzichtig toe aan het licht gekleurde deeg.
4. Nu pel je de laatste banaan, snij die door hoe je maar wilt en verdeel over het deeg. Bak het brood in de oven. (in de lengte doorsnijden en dan er op leggen ziet er mooi uit!) Bak het brood op 175 graden voor ongeveer een uur. Bij ons was die na 45 minuten al klaar. Iedere oven is verschillend, probeer dus met een breinaald/saté prikker wanneer die bij jou gaar is.
Tip: Je kunt dit brood ook invriezen. Snij het eerst in plakken en vries het dan individueel in.
Denk dat met wat vanille en/of citroenrasp door het licht gekleurde beslag je iets meer smaak krijgt. Oftewel, wij maken altijd eerst een recept zoals beschreven en
bedenken dan hoe we het kunnen veranderen door iets toe te voegen. ;) Dat gaan we binnenkort nog eens doen!
Ideaal voor in een lunchpakketje. Of bij de picknick.......
04-06-2020