Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Eddie en Sarah cake

Soms ontmoet je mensen in je leven die je op vele fronten inspireren. Zo iemand is Buffi Duberman. Ja, je leest het goed ze heet Buffi. Buffi is de coach van menige Nederlandse artiest, CEO, TedX sprekers maar ook gewoon jij en ik. Op haar website www.buffiduberman.com lees je wat ze zoal met taal doet. Zij is ook degene die de afgelopen periode, en nog steeds, lockdown lessons geeft via Instagram en Facebook. Zo leuk en leerzaam om meer over het Engels te leren. Want ondanks dat wij allemaal wel een mondje Engels spreken, blijkt vaak de nuance in de taal een lastig stukje. Door Buffi leer je meer over deze valkuilen. Echt een aanrader voor jezelf, of misschien wel voor je kind of iemand anders die je kent die vaak iets Engelstalig moet doen.


In een van die stories op Instagram vertelde ze over een cake die ook haar dochter al op jonge leeftijd kon maken. Daar moest ik natuurlijk eens mee aan de slag. De naam van deze cake is Eddie and Sarah are best friends. Leuke naam om alle ingrediënten te onthouden. E = eggs/eieren, S = sugar/suiker, B = butter/boter, F = flour/zelfrijzend bakmeel. De grap is dat je de eieren weegt en dan hetzelfde gewicht aan suiker, boter en zelfrijzend bakmeel toevoegt. Zelf vind ik het lekker om er citroenrasp en vanillesuiker aan toe te voegen. Maar je kunt er in doen wat je wilt. Chocolade, rozijnen, appel, wat je maar wilt. Voor mijn kleine tulband vorm met een inhoud van 1 liter gebruik ik 3 eieren. Dan is je vorm dus niet tot aan de rand gevuld maar ongeveer driekwart. Tijdens het bakken komt het beslag omhoog en is de vorm gevuld. Een echte DHZ cake dus.

Het is dus een recept wat ik deel met veel ruimte voor eigen invulling. Globaal is het dus als volt:

Voor mij ziet het bakken voor de 1 liter vorm er als het volgt uit:

Verwarm de oven voor op 170 graden celsius.

Zet de beslagkom op de weegschaal. Stel op 0. Breek de eieren boven de schaal en weeg. Dit gewicht van de eieren schrijf ik op want dat is iedere keer anders.

Het gewicht van de eieren weeg ik af voor de suiker, de boter (handig om vloeibare margarine te gebruiken) anders moet je het smelten en af laten koelen en zelfrijzend bakmeel.

Dan gaat het als volgt: Mix de eieren met de suiker tot gemengd. Voeg de gesmolten, afgekoelde boter toe of gebruik vloeibare margarine, mix weer tot goed gemengd. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de smaakmaker naar keuze toe. Mix weer tot goed gemengd. Dit kun je allemaal ook met een garde doen. Of met een Deense klopper.

Vet je vorm goed in en/of gebruik er bakpapier bij. Heb je ingevet, stuif dan bloem in de vorm. Let er op dat er geen dikke plak ontstaat, klop uit boven het aanrecht om het overtollige bloem eruit te halen.

Doe het beslag in de vorm. Verdeel regelmatig. Plaats de vorm in het midden van de oven op een rooster. Bak voor ongeveer 40-45 minuten. Check voor het beste resultaat iets eerder. Mijn kleine bakvorm stond er 42 minuten in. Ik prik altijd met een breinaald om te kijken of het gaar is.

Wanneer gaar, haal uit de oven, laat 5 minuten staan. Stort de cake dan op een taartrooster en laat afkoelen.

Zoals je op de foto ziet is het in een tulband vorm een feestelijke cake. Bestrooi met poedersuiker en doe stukjes aardbei in het midden. Bij het aansnijden zullen die eruit vallen. Deze cake smaakt ook lekker met (ongezoete) slagroom, crème fraîche (zoals ze in Denemarken vaak doen) of jam.

Veel plezier bij het maken en geniet van je cake!