Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Asperges

Hoe lekker is het seizoen van de asperges. Zo genieten van het groene en witte goud. Ik kookte ze al vaak, serveerde ze op de Hollandse manier met gesmolten boter, geprakt ei en eventueel ham of zalm er bij. Ook gaan ze in een pakketje met blauwschimmelkaas en krieltjes. Grillen doe ik de groene ook graag door ze eerst met olijfolie waarin donkerbruine basterd suiker zit te bestrijken. Heerlijk. Kan nog wel even doorgaan met wat er zo lekker is aan asperges. Maar nu even terug naar de soep.

Asperges kook ik in een hapjes pan. Misschien voor sommige asperge lovers een crime, net zoals dat ik ze schil met een kaasschaaf. Tot nu toe voor mij de beste manier om ze mooi dun en evenredig te schillen en te koken. De schillen gaan onderin de pan, samen met de uiteindjes. Ik kook ze ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Altijd even prikken dus. Laat ze nog even staan en dan smullen maar. Zo vaak het kookwater bewaard voor de ultieme zelf te maken soep. Nooit gedaan. Of de man had het al weg gegooid voordat ik kon zeggen dat het voor de soep was. Maar, gelukkig liep het deze keer niet in de soep. ;)

Het recept van Koken met Karin (Luiten), die bekend is van haar kookboeken zonder pakjes en zakjes, was een schot in de roos. Zeekraal had ik helaas niet maar dat weerhield mij er niet van het te maken. Het was en is een super lekkere soep, een aanrader. Zo gemakkelijk te maken dat zelfs wanneer je nog nooit zoiets hebt gemaakt dit gewoon gaat lukken! Serieus!

Omdat het recept van Karin in het Nederlands is, in tegenstelling tot alle Deense recepten die ik graag gebruik, deel ik in dit geval de link naar de webpagina van Karin. Kijk daar ook eens naar andere recepten en naar haar boeken die echt de moeite waard zijn!

De foto is, zoals altijd, door mij gemaakt. We aten de soep bij de lunch met een sneetje roggebrood erbij. Heerlijk gegeten.

Het door mij gebruikte recept van Koken met Karin: www.kokenmetkarin.nl/2011/05/28/aspergesoep-zeekraal/#