Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Aardappel pizza

Deze corona tijden maken dat je wel drie keer nadenkt voordat je naar de supermarkt gaat. Dan kan het zijn dat je op een gegeven moment voor een lege koelkast of groentenschap staat. Of je wilt gewoon iets maken wat makkelijk en snel kan en dat dan ook nog smaak heeft. Zulke dagen heb ik regelmatig. Omdat ik zelf nog niet kan autorijden ivm met de schouder ben ik afhankelijk van wanneer mijn man kan rijden. Dan nu met alle maatregelen moet ik niet te zware dingen in mijn wagentje leggen. En meerdere keren in de week boodschappen doen is gewoon lastig met zijn werk. Dus we hadden weer zo’n dag. Er moest weer wat op tafel verschijnen. Helaas was het dus vlak voor een boodschappen rondje. Wat ik nog wel had was een pakje geitenkaas met honing, aardappelen, meel, gist en water. Toen was de keuze voor een aardappelpizza snel gemaakt.

Het deeg is ook zelfgemaakt. Het gehele recept vind je hieronder. Het is een combinatie van twee recepten van Karoline’s Køkken. Het deeg is een oude favoriet gecombineerd met het aardappel/kaas deel van een ander recept. Wij vonden het erg lekker. Ook een stukje dat ik bewaard had en de volgende dag voor mijn lunch had.

Het is een prima basisrecept om je fantasie op los te laten. Wat dacht je van de bodem eerst te bestrijken met rode of groene pesto en dan de aardappelschijfjes erop te doen. Of ipv geitenkaas stukjes mozzarella erop te leggen. Kortom. Genoeg redenen om deze pizza te maken.

Het deeg:

Voor 4 personen:

¼ liter water (lauwwarm)

10 gram droge gist (25 gram vers)

1 ¼ theelepel grof zout

1 ½ theelepel olijfolie

400 gram bloem (eventueel 300 gram bloem, 100 gram volkorenmeel)

Voor de topping:

1000 gram aardappelen in heel dunne schijfjes

4eetlepels olijfolie

2eetlepel fijngesneden rozemarijnblaadjes (of dat wat je lekker vindt)

2 theelepels grof zout/zoutvlokken

200 gram geitenkaas, bv bettine blanc met honing of puur

Versiering:

Takjes rozemarijn

Zoutvlokken

Zwarte peper uit de molen

Doe het water in een schaal, voeg de gist toe. Roer tot opgelost. Voeg zout, olie en meel toe. Bewaar een beetje bloem voor later. Kneed het deeg goed door. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Of je gebruikt een keukenmachine/handmixer met deeghaken. Laat het deeg afgedekt op een lauwe plek ongeveer 30-45 minuten rijzen. (Tip: doe de oven even aan op 50 graden. Ongeveer 3 minuten. Doe de oven uit. Doe een rooster in de oven, plaats hierop de kom met deeg waarover een vochtige theedoek ligt. Sluit de ovendeur en laat rijzen. Plaats eventueel ook nog een kom met kokend water op de bodem van de oven, of daar waar plek is. De stoom helpt om het deeg goed te laten rijzen)

Nadat het deeg goed gerezen is stort je het op een met bloem bestoven aanrecht. Je zet nu ook de oven aan, op 250 graden gewone oven of 230 heteluchtoven, met de bakplaten erin. Of 1 bakplaat wanneer je 1 grote pizza maakt.

Rol het deeg uit in 4 pizza’s of 1 of twee grote, wat je maar wilt. Leg de deegbodems op bakpapier. Nu kun je eventueel de bodems bestrijken met pesto naar keuze. Of wat je maar wilt. Meng de 4 eetlepels olijfolie met de rozemarijnblaadjes en het zout in een grote kom. Spoel de dunne aardappelschijfjes af met water tot heet water helder is. Droog ze goed af en meng door de kruidige olijfolie. Verdeel de aardappelschijfjes over de pizzabodems. Let op dat ze niet in een dikke laag liggen maar mooi verdeeld.

Leg het bakpapier met de pizzabodem op de hete bakplaten in de oven. Bak 15 minuten en haal eruit. Verdeel de geitenkaas over de pizza’s en bak tot klaar en goudbruin. Ongeveer 5 minuten.

Haal uit de oven en bestrooi met versgemalen peper, zoutvlokken en rozemarijn.

Velbekommme!!

Tip: het recept voor de pizza is heel goed bruikbaar voor allerlei soorten pizza. Ook die met een tomatensaus. Voor het beste resultaat bak je dan eerst de bodem met de saus 10 minuten en leg dan de groente/vlees/kaas erop. Bak dan nog 10 minuten tot klaar en de kaas goudbruin begint te kleuren.