Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Vandaag is het pepparkakor dag!! Daar doe ik natuurlijk graag aan mee. Alhoewel, wat heb ik er tegenop gezien om het deeg te maken van deze heerlijke koekjes. Een deeg wat je in twee etappes maakt/gebruikt. Dat is toch veel werk dacht ik. Het is natuurlijk ook wel een dingetje. Deeg maken en dan het wachten. Maar het is het wachten zeker waard! Ik hou van het kruidige, lichtzoete van de pepparkaka. Met een pittige thee, bijvoorbeeld een Chai gekruide of warme chocolademelk erbij dan is het echt genieten. Of wat dacht je van een gløgg. Allerlei manieren om van binnenuit op te warmen. Dat is toch echt hygge, kaarsjes aan, kop thee, mooi boek en genieten maar!
Deze koekjes worden in Zweden vooral rondom St. Lucia (13 december) en Kerst gegeten. Ook zie je vaak dat er ook huisjes van pepparkaka deeg worden gemaakt. Ziet er leuk uit en is ook echt leuk om te doen.
De naam is te herleiden naar het gebruik van peper in het deeg. Dat wordt niet echt meer gebruikt. Tegenwoordig zit er kaneel, gember, kruidnagel en kardemom in. Samen met de stroop en de suiker en een nacht wachten maakt dat deze koekjes super lekker!
Let op! Dit deeg maak je een dag van tevoren. Laat het een nacht staan en gebruik het de volgende dag om (gezamenlijk) koekjes te bakken en misschien ook te decoreren.
Voor ca 100 stuks gebruik je het volgende:
1 ½ dl stroop
250 gram suiker
200 gram boter/margarine
1 ½ dl slagroom (ongeklopt)
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetepel kaneelpoeder
½ eetlepel kruidnagelpoeder
½ eetlepel kardemompoeder
1 eetlepel dubbelkoolzure soda (baking soda)
625 gram bloem (en extra)
De eerste dag:
De tweede dag:
Verwarm de oven voor op 200 graden (gewone oven, hete lucht 180 graden)
Je kunt ze eventueel versieren met glazuur. Dat maak je zo:
Gebruik poedersuiker en water of citroensap.
Doe een paar eetlepels poedersuiker in een kommetje. Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
Is het glazuur te dun geworden? Voeg dan wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.
Gebruik een klein spuitzakje en je fantasie om de koekjes te versieren. Je kunt ook kant en klare (gekleurde) glazuur kopen. Decoreer met gekleurde strooisels als je dat wilt.
Samenwerking met Ester & Erik voor de kaarsen. www.ester-erik.dk/
Recept oorsprong: Karoline's Kœkken www.arla.dk/sog/?query=svenske+pepparkakor&sn=dsi&dsinh=12&dsifv=5
09-12-2020