Hendrika Bolhuis
graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen
Het is zover, de eerste echte hittegolf van deze zomer is er. Wat eten we vandaag? Dat is, zeker bij warm weer, altijd weer de vraag. Wanneer het warm is dan is het lang in de keuken staan niet altijd een pretje. Om niet op te simpel eten of steeds hetzelfde uit te komen probeer ik graag nieuwe dingen met gewone ingrediënten. Zo ook deze keer. Maria Vestergaard [ mariavestergaard.dk/salat-med-kartofler-asparges-og-pinjekerner/ ] maakte een recept van wat de Denen een “franske kartoffelsalat” noemen. Deze wordt, in tegenstelling tot de kartoffelsalat die met kwark/crème fraîche en mayonaise wordt gemaakt, met een lichte dressing van olijfolie en azijn gemaakt. Het “koken” en samenstellen van deze salade is heel eenvoudig. De ingrediënten vervangbaar met andere. Wij aten deze salade met stokbrood en knoflookboter. Deze salade is ook fijn als een onderdeel bij een bbq. Het is zo lekker, die gaan we vaak eten met dit warme weer!
Voor 3 personen
Ingrediënten:
350 gram krieltjes. Gekookt in de schil en afgekoeld. (na het koken koud afspoelen en daarna in de koelkast bewaren versneld het afkoelen)
Een grote hand vol rucola
1 eetlepel olijfolie
Sap van 1 citroen of een ½ eetlepel lekkere azijn
Zout naar smaak
5 groene asperges (of een grote hand vol sperzieboontjes, afgehaald en even gekookt. Je kunt ze de laatste 10 minuten bij de krieltjes in doen en daarna ook koud afspoelen)
1 eetlepel verse dille (koop een plant in potje of een bakje uit de koeling. Wat je niet gebruikt fijn knippen en in een diepvrieszakje doen. Beetje lucht erbij blazen en invriezen. Wanneer bevroren lucht er uit en klaar voor bewaren en/of gebruik.
½ kleine rode ui
Teentje knoflook
1 rijpe avocado
Ongeveer 100 gram feta
Een handje pijnboompitjes
1 Kook de krieltjes in de schil gaar en laat afkoelen tot aan gebruik
2 Snijd de aardappeltjes doormidden en meng met de rucola, citroensap/azijn, olijfolie en zout
3 Doe de asperges in een schaal en giet er kokend water op. Laat ongeveer 5 minuten staan, giet af en spoel af met koud water. Snijd de asperges in de lengte doormidden en daarna in kleinere stukjes
4 Snijd de rode uit en knoflook fijn en meng met de asperges door de salade
5 Snijd de avocado door en verwijder de pit en schil, snijd in grotere stukken. Besprenkel eventueel met citroensap om verkleuren te voorkomen. Meng door de salade
6 Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot licht goudbruin, laat afkoelen
7 Strooi de pijnboompitjes en de feta over de salade
Serveer met (stokbrood en (knoflook/kruiden boter) als hoofdgerecht of als onderdeel van een bbq.
Tips die ik later bedacht:
Je zou ook plakjes bacon uit kunnen bakken en die verkruimelen en er over strooien
Rooster ook eens walnoten, hazelnoten of pecannoten en strooi die over de salade
Gebruik een notenolie voor de dressing, beetje honing is er ook lekker door
Tonijnstukken uit water passen er ook goed bij
Een eetlepel kappertjes kunnen er ook zo door
Cherry/snoeptomaatjes, gehalveerd en iets vocht er uit knijpen, kunnen er ook door
Stukjes kipfilet smaken er ook bij
Zoals je ziet, met een basis kun je eindeloos variëren
24-06-2020