Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

When life gives you lemons......

Soms heb ik nog een restje van iets, of zoek ik een makkelijk recept met ingrediënten die in huis zijn. Zo had ik geen boter of margarine meer in huis om iets te bakken. Had wel eens gelezen over bakken met olijfolie. Klinkt op zich niet zo heel lekker. De gedachten gaan al gauw richting een vettige hap. Niets is minder waar. De cake die ik maakte was heel luchtig en zeker niet vet. En citroenen had ik ook niet meer in huis. Wel een potje met citroenrasp (bij de supermarkt bij de bakbenodigheden) en een flesje citroensap. En natuurlijk geeft het gebruiken van verse citroen een andere smaakbeleving, daar ben ik me van bewust. Maar deze was ook super lekker! Een soort van voorraadkast cake dus. Dit was er eentje om veel vaker te maken. Graag deel ik dan ook het recept om dit weekend lekker mee aan de slag te gaan.


Hier volgt het recept:

Je hebt nodig:

4 eieren

175 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

100 ml olijfolie (neutraal)

sap en rasp van 1 citroen (of zoveel van potje citroenrasp en flesje citroensap als nodig)

100 ml yoghurt

120 gram bloem

1 zakje bakpoeder (8 gram)

snuf zout

poedersuiker voor garneren


springvorm van 23 cm. Groter kan ook maar dan wordt je cake wat platter en moet je goed op de baktijd letten, die veranderd dan.


Zo maak je het:

1 Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik of spring vorm licht in. (of gebruik bakpapier)

2 Klop in een grote kom de eieren, suiker en vanillesuiker tot een romige, luchtige massa. (duurt ongeveer 5 minuten)

3 Spatel de olijfolie, yoghurt en het citroensap door het eimengsel

4 Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en citroenrasp door elkaar en voeg toe aan de natte ingrediënten. Spatel luchtig door elkaar

5 Giet het beslag in de springvorm en laat de cake in de oven in ca. 40-45 minuten gaar worden

6 Laat de cake afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker


Velbekomme!