Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Deense Franse salade

Het leuke, voor mij, aan vaker naar een zelfde land op vakantie gaan is dat je dieper de gewoontes van het land leert kennen. Steeds vallen je andere dingen op die normaal gesproken niet zouden opvallen. Jullie weten onderhand dat welk land ik graag bezoek. Het is voor mij iedere keer weer een verrassing wat ik nu weer zal ontdekken. Vooral op het gebied van eten is het leuk om uit te vinden hoe en wat er gegeten wordt.

Het viel mij op dat er veel verkrijgbaar is op zuivel, vlees en diepvries gebied wat bij ons niet zo gewoon is. Grote emmers met bijvoorbeeld crème fraîche, op een andere wijze uitgesneden vlees, soep in zakken in de vriezer en ook veel groente diepgevroren. Op een van mijn zoektochten kwam ik ook een receptenboekje tegen van Frigodan. Een van de leidende diepvriesmerken in Denemarken. Ik ontdekte daar een super lekker en makkelijk recept voor de warme zomermaanden.

Deze week maakte ik het weer en het verveeld nooit. Zelf vinden wij het lekker wanneer de dressing de tijd krijgt om in te trekken maar het is geen must. In het recept wordt gebruik gemaakt van diepvriesboontjes, dat kun je natuurlijk doen maar nu de sperziebonen in het seizoen zijn, zijn kort gekookte (10 minuten daarna koud afspoelen) boontjes super lekker. Het was zelfs zo lekker dat we al heerlijk zaten te eten toen ik aan een foto maken dacht. Dus wederom mijn eigen bordje, met de heerlijke salade is vast gelegd.


Zo maak je deze Franse Boerensalade:

4 personen,

Ingrediënten: 400 gram krieltjes in de schil

4 eieren, gekookt

150 gram bacon

400 gram boontjes (vers, geblancheerd, of uit vriezer)

250 cherry of cocktail tomaatjes doormidden gesneden

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel witte wijn azijn

1 teentje knoflook uit de pers

½ theelepel Dijon mosterd

Zout en peper naar wens

Serveer met volkoren (stok)brood


Zo maak je het:

Was en snijdt de krieltjes door de helft kook in ongeveer 16 minuten gaar, giet af. Laat afkoelen. Kook de boontjes ongeveer 10 minuten en spoel direct koud af. Of gebruik ontdooide boontjes uit de vriezer.

Bak de bacon knapperig in een koekenpan.

Meng de (ontdooide) boontjes met de halve krieltjes en tomaatjes. Klop de olijfolie, witte wijn azijn, Dijon mosterd en zout en peper door elkaar en meng door de rest. Laat ongeveer een uurtje intrekken, afgedekt in de koelkast.

Leg de salade op of in een mooie schaal. Leg de in vieren gesneden eieren er op en de stukjes uitgebakken bacon.


Velbekomme!

Tip: varieër eens met het toevoegen van fijngeknipte dille. Heerlijk zomers die smaak. Of stukjes olijf er door. De mogelijkheden zijn eindeloos. De volgende dag, als ja al wat overhoudt, smaakt deze salade nog steeds goed. Makkelijk mee te nemen in een bakje naar school of werk.