Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Moddertaartjes/Kladdkaka

De Zweden hebben daar een iets meer eetbare variant op gemaakt. De kladdkaka. Letterlijk, kliedertaart. De binnenkant van deze taart blijft lekker zacht, dat is het kliedergedeelte. Laat het nu afgelopen dinsdag kladdkakaens dag zijn geweest. Dat hebben ze goed voor elkaar daar in Zweden. Niet alleen een dag voor wafels, kaneelbroodjes, lussebulle (broodjes met safraan bij de kerst) en semlor (broodjes met amandelspijs en room) maar ook een voor een overheerlijke kleverige chocolade taart.


Dus, dinsdag even aan het bakken gegaan. Want zo’n dag wil je toch niet missen.

Het recept vond ik bij Froeken Kraesen een Deense die ik al wat langer volg en die de heerlijkste baksels maakt. Aan het recept kun je zien dat het uit Scandinavië komt. Er wordt gebruik gemaakt van deciliters om ingrediënten af te meten. Dit in tegenstelling tot hier in Nederland waar wij met grammen werken. Even wennen maar best handig. Ik gebruik een maatlepelset, te koop bij Hema of Ikea.


Het recept voor een kleine kladdkaka, springvorm van 21/25 cm doorsnede:


Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.


100 gram boter, gesmolten

mespunt zout

theelepel vanille suiker

4 eetlepels cacao

2 eieren

2,5 dl meel (tarwebloem of als je wilt speltbloem)

3 dl suiker

bakpapier

kleine springvorm


Smelt de boter

Mix de eieren en de suiker samen tot luchtig en heel licht geel

Mix de gesmolten boter er door

Meng het meel met de cacao, zout en vanillepoeder, mix het er voorzichtig door met een garde of spatel.

Doe het geheel in de springvorm die bekleed is met bakpapier.


Zet in de oven en bak ongeveer 18-20 minuten.


De binnenkant van deze chocoladetaart zal iets vloeibaar blijven. Dat hoort zo.

Wanneer je dit cakeje een nachtje laat staan (als dat lukt 😉 ) dan wordt de inhoud iets steviger maar nog steeds heerlijk smeuïg.


Extra: peanut butter swirl

125 gram pindakaas

2 eetlepels gesmolten boter

40 gram poedersuiker

1 theelepel vanillesuiker


Smelt de boter, doe de warmtebron uit, roer er de pindakaas en de poedersuiker en vanille suiker door. Leg meerdere hoopjes van dit mengsel boven op het deeg. Maak swirls met een mes.

Deze batch is behoorlijk veel. Je kunt het restant lang in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wat ook lekker is: Doe een deel van het beslag in de vorm, leg hoopjes pindamengsel op het deeg en vul aan met rest van deeg, bakken zoals aangegeven.